China blog deel 1 - Op zoek naar een smartphone in Beijing

Door Chocoball op zondag 6 november 2016 21:41 - Reacties (11)
Categorie: , Views: 3.671


Inleiding


Afgelopen oktober was ik 3 weken in China. Daarbij heb ik een aantal steden bezocht zoals Beijing, Shenzhen en Hong Kong. In aantal blogs wil ik jullie graag meenemen en vertellen over mijn ervaringen daar. Zo ben ik in Beijing op zoek naar een nieuwe smartphone. In Shenzhen ga ik op bezoek bij een aantal Chinese webshops en smartphonefabrikanten. Mijn verblijf in Hong Kong werd slechts 1 dag door de tyfoon Haima. Tijdens mij reis hield ik contact met medetweaker Kenzi, die al langer in China woont en werkt.


Beijing


De laatste keer dat ik Beijing was is al weer 7 geleden. Dit keer ben ik aangekomen op 1 van de belangrijkste feestdagen in China namelijk National Day. National Day begint op 1 oktober en duurt officieel tot 3 oktober. Aangezien 1 oktober tussen 2 weekenden valt worden er door de Chinese overheid 4 extra dagen aan toegevoegd waardoor het een feestweek wordt. Voor China shoppers is dit een week waar ze langer op hun bestellingen moeten wachten omdat sommige koeriersbedrijven tijdens die dagen gesloten zijn. Tegenwoordig blijven de webshops wel doorwerken of kennen slechts 3 dagen vrij.

De luchthaven was dan wel druk maar de echte drukte merkte ik pas echt in het gebieden rond de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede. Grote groepen mensen die willen oversteken of lange rijen wachtenden voor de metro-ingang. Verder maakte Beijing een mistige indruk Ook mijn smartphone (Huawei P8 Max) gaf aan dat de luchtkwaliteit slecht was. Het weer zou in de dagen erna nog zelfs veranderen met volop zon, nauwelijks smog en temperaturen tussen de 26 en 29 graden.

Mijn P8 Max is al een tijd lang mijn dagelijks toestel en had schade aan de behuizing opgelopen. Benieuwd naar de reparatiekosten ben ik bij een officiele Huawei service center gaan informeren. Reparatie was geen probleem en zou 300 RMB (bijna 40 Euro) gaan kosten. Wel moest ik dan het toestel gelijk achter laten omdat het mogelijk een week zou duren.

Nu zat ik opeens zonder smartphone en aangezien deze toch wel redelijk essentieel is (WeChat, QQ, GPS, Alipay, woordenboek, etc.) moest ik tijdelijk op zoek naar iets anders. Zelf had ik al het plan om de Xiaomi en OnePlus stores in Beijing te bezoeken.


OnePlus Store


Voor wie graag foto's van de OnePlus store in Beijing had willen zien moet ik meteen teleurstellen. Lang voor mijn vertrek had ik al berichten gelezen dat OnePlus fysieke winkels had gesloten en personeel had ontslagen.

Toch ben ik naar de Solana shopping mall gegaan en na wat rondlopen vond ik de winkel wat eens de OnePlus store was met een bericht op de deur dat OnePlus alleen nog een reparatiecentrum in Beijing had en geen fysieke winkels meer.


Xiaomi Store


Xiaomi heeft 3 locaties in Beijing en ik ben naar hun grooste winkel in de Modern Plaza shopping mall gegaan. De Xiaomi store is een hoek verstopt op de 6e verdieping.

https://tweakers.net/ext/f/PKTLkVPfWyNgnfIcU94uRmvF/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/WQ6mErP2S4omHsoHbLHuOFu5/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/EQviS8sjpEJKd0fYBkkdav04/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/YIBDNNNDC3RrJNbC68rGrIIU/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/oSx20awZ3pAFlmBpsXdpnoiA/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/T22O5SYUtUa3vME3haEMaNjT/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Je kunt er bijna alles bekijken en uitproberen, zelfs hun Ninebot scooter en mini bike zijn uit te proberen. Daarnaast kan je gebruik maken van gratis Wi-Fi in Xiaomi Store en daarmee ook Xiaomi producten via de Xiaomi Home app testen zoals bepaalde Xiaomi lampen.

https://tweakers.net/ext/f/FQ6eIqNTSmxlrAYyVe0pyj52/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/Uz1Ff3Bmx6Q5cS9hqxNwYbzm/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/EeuxkhA41NAEBbo4w8ENpLj2/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/hZwsaI9lhDrQRtnbqV6xGrzo/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/mhkgBbuC8PWMPuHi9V4BH3rc/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/gpisjApi3hoP4ZogwU3wUMdZ/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Ik kan wel een paar woorden Mandarijn maar niet voldoende om dingen te vragen. Het personeel spreekt niet meer Engels dan een hallo of OK dus aanwijzen en een vertaal app bieden dan uitkomst.


Xiaomi Mi Max


Helaas was de gewenste powerbank uitverkocht maar toch nog MiBand 2 en Bluetooth speaker gekocht. Als smartphone heb ik uiteindelijk gekozen voor een Xiaomi Mi Max 4 GB/128 GB editie in goud en bijpassende gouden flip cover. De Mi Max heeft met 6,4 inch de grootste display van alle Xiaomi toestellen.

https://tweakers.net/ext/f/fdFkJa5gFxJEWFuQ20M3TyQi/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/daOiDRU3a5oOz4KcRiFQHHSr/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/TuiENU5pDYg0ppeMvDj6x7VT/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/rM73Dg5aZ5yMLXZlyxdHs05v/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/EvDUu9t8TSkvVLZ3nfZyQDGZ/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Het vervelende bij Xiaomi smartphones is vaak de niet bruikbare screenprotector en moet je zelf stoeien met een screenprotector of termpered glass protector als je je display mooi wilt houden. Gelukkig is er een mooie service bij Xiaomi wanneer je een screenprotector koopt deze er gratis opgezet wordt. In mijn geval was het dubbel gratis want de screenprotector heb ik niet hoeven te betalen. Het aanbrengen gaat eerst met een groot stuk plakband om alle stof en vuil van het display te krijgen en daarna wordt de screenprotector aangebracht.

https://tweakers.net/ext/f/KjMp2bOgC750xXIuJ8IlzOML/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/ymCm9wT3NnN0UbnxdaTXzGKO/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Wel blijf ik van mening blijf dat de kwaliteit van de originele Xiaomi screenprotectors beter mag want na een paar dagen gebruik zit deze al vol met krasjes. Voor wie wat bezonders wil kan ook kiezen voor een laser gravure op hun Xiaomi smartphone, speaker of powerbank zolang deze maar een metalen behuizing hebben.

Het volledige adres van de Xiaomi store is: Modern Plaza 40, Zhongguancun Street, Haidian District, Beijing.In de volgende delen ga ik verder met mijn verblijf in Shenzhen en bij ik o.a. op bezoek bij webshops zoals Gearbest en Tinydeal. Daarnaast breng ik ook nog een bezoek aan de smartphonefabrikanten Doogee en HomTom.

Volgende: China blog deel 2 - Shenzhen: The Silicon Valley of hardware 11-'16 China blog deel 2 - Shenzhen: The Silicon Valley of hardware
Volgende: Xiaomi Transformer MiPad 2 06-'16 Xiaomi Transformer MiPad 2

Reacties


Door Tweakers user Kenzi, maandag 7 november 2016 09:46

Retail shops zijn altijd leuk maar online zijn de beste deals te vinden. Zelfs als je op 'bezoek' bent. Overal staan van die lockers voor pakketjes, vaak ook bij hotels dus gewoon online bestellen en in bij je hotel af laten leveren :)

Leuke blog verder. Benieuwd naar deel 2.

Door Tweakers user IdieEasy, maandag 7 november 2016 10:15

Leuk om te lezen! Vooral dat je samen met Kenzi op stap bent geweest. Een compleet ander land, maar toch Tweakers!

Altijd leuk om jullie toevoegingen te lezen in de China shopping thread. Ik kijk uit naar de volgende blog.

Ps. Wel graag linkje plaatsen in de thread, want op tweakblogs zelf kom ik nooit.....

Door Tweakers user Chocoball, maandag 7 november 2016 10:34

Kenzi schreef op maandag 07 november 2016 @ 09:46:
Retail shops zijn altijd leuk maar online zijn de beste deals te vinden. Zelfs als je op 'bezoek' bent. Overal staan van die lockers voor pakketjes, vaak ook bij hotels dus gewoon online bestellen en in bij je hotel af laten leveren :)

Leuke blog verder. Benieuwd naar deel 2.
Bedankt voor de toevoeging Kenzi.

Door Tweakers user Chocoball, maandag 7 november 2016 10:36

IdieEasy schreef op maandag 07 november 2016 @ 10:15:
Leuk om te lezen! Vooral dat je samen met Kenzi op stap bent geweest. Een compleet ander land, maar toch Tweakers!
Bedankt, Kenzi heb ik persoonlijk nog niet mogen ontmoeten maar wie weet. Wel hielden we bijna dagelijks contact via Weixin (WeChat).

Geen probleem, de links naar mijn blog zal ik delen in het forum topic.

Door Tweakers user Kiswum, maandag 7 november 2016 10:39

Bedankt voor deze blog, ik ben benieuwd naar het vervolg. Ik vind dit soort trips altijd wel interessant om te lezen.

Door Tweakers user Chocoball, maandag 7 november 2016 11:18

Kiswum schreef op maandag 07 november 2016 @ 10:39:
Bedankt voor deze blog, ik ben benieuwd naar het vervolg. Ik vind dit soort trips altijd wel interessant om te lezen.
Graag gedaan. Het volgende deel gaat over Shenzhen waar de meeste China webshops en smartphone fabrikanten zitten.

Ik twijfel nog of ik een blog zal maken over diverse restaurants die ik heb bezocht. Mochten er Tweakers geïnteresseerd zijn dan hoor ik dat graag.

Door Tweakers user Kiswum, maandag 7 november 2016 12:16

Chocoball schreef op maandag 07 november 2016 @ 11:18:
[...]

Ik twijfel nog of ik een blog zal maken over diverse restaurants die ik heb bezocht. Mochten er Tweakers geïnteresseerd zijn dan hoor ik dat graag.
Gewoon doen en anders zet je onder elke blog een plaatje + info over een restaurant. Iedereen kan een goede maaltijd denk ik wel waarderen :D

Door Tweakers user puntje013, maandag 7 november 2016 17:05

Leuk dit soort blogs. Ben ook zeker benieuwd naar de volgende over de webshops.

Door Tweakers user koesie, dinsdag 8 november 2016 09:03

leuk blog en dat je je reis deelt met ons, wat mij betreft mag je ook je eet ervaringen delen :-)

Door Tweakers user Skyrunner, woensdag 9 november 2016 12:32

Ik vertrek zelf over een week weer naar China, te weten Xiamen en daarna Shenzhen. Zal ook wat dingen posten als jullie dat op prijs stellen :-)

Door Tweakers user Pinky-H9, woensdag 9 november 2016 15:38

Phun !

Ben in 3 weken weer een paar dagen in Shanghai heb me ook voorgenomen avondje electro shoppen te gaan. Helaas weinig tijd ben er voor business en ben de dagen ervoor eerst in Hanoi.

Reageren is niet meer mogelijk