China blog deel 2 - Shenzhen: The Silicon Valley of hardware

Door Chocoball op zaterdag 12 november 2016 02:05 - Reacties (9)
Categorie: , Views: 3.113


Inleiding


Afgelopen oktober was ik 3 weken in China. Daarbij heb ik een aantal steden bezocht zoals Beijing, Shenzhen en Hong Kong. In aantal blogs wil ik jullie graag meenemen en vertellen over mijn ervaringen daar. Zo ben ik in Beijing op zoek naar een nieuwe smartphone. In Shenzhen ga ik op bezoek bij een aantal Chinese webshops en smartphonefabrikanten. Mijn verblijf in Hong Kong werd slechts 1 dag door de tyfoon Haima. Tijdens mij reis hield ik contact met medetweaker Kenzi, die al langer in China woont en werkt.

In deel 1 van mijn blog was ik in Beijing op zoek naar een nieuwe smartphone en ben op zoek gegaan naar winkels van Xiaomi en OnePlus.


Shenzhen


Shenzhen is een miljoenenstad in het zuiden van China wat grenst aan Hong Kong. Shenzhen wordt ook wel de "The Silicon Valley of hardware" genoemd en is bakermat van merken zoals Huawei en ZTE.

Aangekomen op Bao'an airport in Shenzhen is het eerste wat me opvalt dat de vliegtuigslurf van het begin tot het eind helemaal volhangt met reclame voor de Samsung Note 7. Op dat moment is Samsung nog niet definitief gestopt met de Note 7. Op weg naar de bagageband zie ik nog reclames van o.a. ZTE (de Nubia Z11 Cristiano Ronaldo editie), de Huawei Honor Note 8, van Oppo en Vivo.

Shenzhen heeft een goed metronetwerk maar mijn hotel ligt zowat midden in de stad en kies ik voor een Didi taxi. Didi was tot voor kort een concurrent van Uber, alleen is Uber gestopt in China en overgenomen door Didi.


Huaqiangbei


Via booking.com had ik een hotel geboekt in het district Futian wat dicht bij het bekende Huaqiangbei ligt. Huaqiangbei is een winkelgebied wat vooral bekend is van de vele elektronica winkels maar ook shanzhai (namaak).

Ondanks de veelbelovende foto's was mijn hotelkamer alles behalve dat. Mijn kamer was slechts 3 bij 3 meter en mijn koffer kon nog net naast het bed staan. Ik had wel een raam met mooi uitzicht naar de hal waar het licht 24 uur per dag brandt. Tot mijn verbazing had het stopcontact 2 USB aansluitingen. Toch nog een pluspunt dacht ik zo totdat ik merkte dat alles begon te spoken zodra ik iets met de verlichting, het stopcontact of de TV deed. Na een nacht waar ik amper een oog heb kunnen dicht doen leek het me beter om de volgende dag een ander hotel te zoeken.

https://tweakers.net/ext/f/WnSGg2xr9TfHUkUQtET6q8QS/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Huaqiangbei kende ik nog van 4 jaar geleden toen ik er een dag was. Op dit moment wordt er in Shenzhen hard aan de uitbreiding van het metronetwerk gewerkt en is de beroemde straat met elektronicawinkels nu 1 grote bouwput.

https://tweakers.net/ext/f/QObPTU95kqFPkyQFcTvzB6KG/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/zKDyVVWCJdI3MdNLhkM1NQL0/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave


Xiaomi Store


Ondanks de 4.850mAh accu van de Mi Max kwam ik uit op 1,5 dag en dat was net te kort als ik onderweg ben. Aangezien ik in Beijing niet de gewenste powerbank kon kopen ben ik ook in Shenzhen op zoek gegaan naar de Xiaomi store die op dat moment in de buurt van de metrohalte Gangxia zat.

Ergens op de 8e verdieping van een kantoorgebouw was daar de Xiaomi store. Een stuk kleiner en met minder keus dan in Beijing maar gelukkig was daar wel mijn powerbank en een ook een medewerkster die Engels kon spreken. Toch heb ik er nog een uur doorgebracht omdat ik allerlei vragen kreeg waarom ik een hoop afwist van Xiaomi en Xiaomi producten.

https://tweakers.net/ext/f/eAikHGSXlLWyhspAL5Uqkpel/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/MQGJRrzjK7qTf2gbZLeO01Vk/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/5rUtPqVDEz7By3aMK4x2cFKU/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/ec8Bxh0IbF3Ts3zo4CROPWDk/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Inmiddels is de Xiaomi Store verhuist naar een grotere locatie en is het adres: Shenzhen City Square, Futian District, Shenzhen Shennan Road 1095 - New Town Plaza G layer Shop No. 1027-1028. Zelf was ik er niet bij maar hier zijn enkele foto's na de opening van de nieuwe store.

https://tweakers.net/ext/f/EY5diTKfVj58PbddF33aNXv3/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/mGXcVSvA3apeLFjY5Nr4YNlX/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/n80NcALxgsMbV9KfcFDxskmm/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/DtfzlXOugm6x90cCWekIr6Y5/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave


National Mass Innovation and Entrepreneur Week


Schijnbaar was ik op hetzelfde moment in Shenzhen als Tim Cook (Apple) en Jack Ma (Alibaba) die daar beiden aanwezig waren voor de National Mass Innovation and Entrepreneur Week en voor de 2e editie van de Maker Faire. Tim Cook was er ook om Apple's nieuwe R&D afdeling die in Shenzhen komt aan te kondigen. Ook waren er geruchten dat Mark Zuckerberg (Facebook), Bill Gates (Microsoft), and Elon Musk (Tesla) aanwezig zouden zijn. Ik heb alleen Tim Cook op een groot scherm mogen bewonderen, de rest van het gezelschap heb ik daar niet aangetroffen.

Zelf ben ik kort naar de Maker Faire geweest en zag naast bedrijven als Alibaba en Tencent ook kleinere bedrijven die zich vooral richten op virtual reality en drones.

https://tweakers.net/ext/f/937swCE8OUGcuh3te9V7cgdc/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/xI3yRtyAzdFyMFltQziJxLhw/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/ewkyVKGIB8MNJYlxtnkihCdi/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/dAjAmKU42fTHdIeQms4A1wSI/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/gIMFPWOUUr1S8XsKo1MVspJJ/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/r0bKErpVAkKYAhM7uHSPWNO2/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave


Chinese webshops en smartphonefabrikanten


Aangezien ik ook reviews doe voor Chinese webwinkels en smartphonefabrikanten wil ik graag eerst wat kwijt. Alle bezoeken zijn op eigen initiatief geweest en voor eigen rekening. Geen van de bezochte bedrijven heeft mij een vergoeding of goederen gegeven. Daarnaast heb ik ook geen vergoedingen of goederen geaccepteerd.

Naast Gearbest en Tinydeal had ik nog een paar andere namen achter de hand. Echter bij DX (Dealextreme) bleek dat al mijn contacten inmiddels vertrokken waren. Bij Ibuygou zat net een nieuw meisje maar die begreep niet helemaal mijn bedoeling. Mocht ik nog tijd over hebben dan had Tmart ook wel interesse in een bezoek. Hoewel ik geen reviews voor Banggood doe heb ik wel contact gehad met Thomas van Banggood, alleen zit Banggood in Guangzhou en is er alleen een klein kantoor in Shenzhen. Ik zou Thomas waarschuwen mocht ik nog plek hebben.

Waar ik al een beetje bang voor was is dat men ging schuiven met de afspraken waardoor het lastig was om andere afspraken nog in te plannen.


Gearbest


Als eerste ben ik bij Gearbest langsgegaan. Gearbest zit in het district Nanshan en was recentelijk verhuisd naar een nieuw kantoor. Daar werd ik als een VIP ontvangen, althans dat stond op mijn pas. Op deze locatie zitten de marketing afdelingen van verschillende webshops maar ook Amazon, de IT afdeling, de financiële afdeling en de directie. De klantenservice en het magazijn zitten op een andere locatie.

De marketingafdeling is verdeeld in regio's, zo heeft de marketingafdeling voor Duitstalige landen een Duits vlaggetje op hun bureau. Sinds kort is er ook een marketingafdeling voor Nederland, maar Nederlands sprekende medewerkers heb ik daar niet aangetroffen. Waar ik stom verbaasd over ben is dat elke verdieping een kantoortuin heeft maar overal is het bijna muisstil. In Nederland ben ik ook menig kantoortuin gewend van mijn werkgever maar daar is het eerder een kippenhok.

Aangezien de periode na National Day vrij druk is voor Chinese webshops was men blijkbaar vergeten iemand beschikbaar te stellen om naar de klantenservice en het magazijn te gaan. Op zich geen ramp maar had het wel leuk gevonden. In deze video is het magazijn van Gearbest te zien.

https://tweakers.net/ext/f/k093eI4B3axkdeSJ9j7GUdVD/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/Zboxzej98HsX7YC9V4irEzJk/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/mObgv5MIcH6FqsP4HpF2KG9t/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/3pCslu1ibaygmNLTKA0f95lp/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/sIM6Crein9KnITBfPYxLOcaj/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/DWDJ5pvDdlVwGf7QWoPBw0Yu/full.jpg

Als bedankje had ik een pakje Goudse stroopwafels meegenomen. Overigens hebben alle bedrijven en personen die ik bezocht hebben een pakje stroopwafels gekregen.In het volgende deel ga ik verder met mijn verblijf in Shenzhen en breng ik een bezoek aan o.a. Tinydeal en HomTom.

Volgende: China blog deel 3 - Tinydeal en Homtom 11-'16 China blog deel 3 - Tinydeal en Homtom
Volgende: China blog deel 1 - Op zoek naar een smartphone in Beijing 11-'16 China blog deel 1 - Op zoek naar een smartphone in Beijing

Reacties


Door Tweakers user Skyrunner, zaterdag 12 november 2016 11:10

Stroopwafels zijn valuta in China :-)

Tot wanneer ben je in SZ, ik verwacht er rond de 23e te zijn voor even en dan eind deze maand permanent.

Door Tweakers user Chocoball, zaterdag 12 november 2016 11:18

Lauwrence schreef op zaterdag 12 november 2016 @ 11:10:
Stroopwafels zijn valuta in China :-)

Tot wanneer ben je in SZ, ik verwacht er rond de 23e te zijn voor even en dan eind deze maand permanent.
Ja, stroopwafels zijn populair bij Chinezen maar ook prijzig inderdaad.

Staat in de inleiding maar ik was er alleen de eerste 3 weken van oktober in China en daarvan bijna een week in SZ.

Door Tweakers user Kenzi, zondag 13 november 2016 14:05

Lauwrence schreef op zaterdag 12 november 2016 @ 11:10:
Stroopwafels zijn valuta in China :-)

Tot wanneer ben je in SZ, ik verwacht er rond de 23e te zijn voor even en dan eind deze maand permanent.
Permanent in SZ? :o :)

Door Tweakers user P1nGu1n, zondag 13 november 2016 19:16

Weet iemand toevallig wat ze in de gelinkte video doen met de telefoons op 1:48?

Hier nogmaals de link: https://youtu.be/o-35cQe7HdA?t=1m48s

Door Tweakers user Danny.G, zondag 13 november 2016 20:56

P1nGu1n schreef op zondag 13 november 2016 @ 19:16:
Weet iemand toevallig wat ze in de gelinkte video doen met de telefoons op 1:48?

Hier nogmaals de link: https://youtu.be/o-35cQe7HdA?t=1m48s
Lijkt erop dat ze de telefoon instelt. Dat was het keuzemenu bij de installatiewizard (waar je een thema kan kiezen) van een Xiaomi telefoon.

Toffe blog trouwens! Heel interessant om te lezen en ik volg het dan ook met plezier. ;)

[Reactie gewijzigd op zondag 13 november 2016 20:56]


Door Tweakers user P1nGu1n, zondag 13 november 2016 21:13

Danny.G schreef op zondag 13 november 2016 @ 20:56:
[...]


Lijkt erop dat ze de telefoon instelt. Dat was het keuzemenu bij de installatiewizard (waar je een thema kan kiezen) van een Xiaomi telefoon.

Toffe blog trouwens! Heel interessant om te lezen en ik volg het dan ook met plezier. ;)
Maar waarom zou ze dat doen :P je wil je telefoon toch met fabrieksinstellingen geleverd krijgen?

Door Tweakers user Chocoball, zondag 13 november 2016 21:41

P1nGu1n schreef op zondag 13 november 2016 @ 21:13:
[...]


Maar waarom zou ze dat doen :P je wil je telefoon toch met fabrieksinstellingen geleverd krijgen?
Quality control om zeker te weten dat je werkende smartphone krijgt. Gebeurd overigens niet altijd en in sommige gevallen heb je opeens de winkel app van de betreffende webshop erop staan.

[Reactie gewijzigd op zondag 13 november 2016 21:41]


Door Tweakers user Pinky-H9, maandag 14 november 2016 12:48

@Lawrence wat ga je doen in Shenzen?

Wij zijn mogelijk op zoek naar iemand die QC kan doen voor onze productie in Shenzen :) (LED Walls)

Door Tweakers user Kenzi, dinsdag 15 november 2016 01:47

Pinky-H9 schreef op maandag 14 november 2016 @ 12:48:
@Lawrence wat ga je doen in Shenzen?

Wij zijn mogelijk op zoek naar iemand die QC kan doen voor onze productie in Shenzen :) (LED Walls)
QC in SZ / DG! Gratis XO en KTV! Altijd leuk :P

Reageren is niet meer mogelijk