China blog deel 3 - Tinydeal en Homtom

Door Chocoball op donderdag 17 november 2016 21:00 - Reacties (8)
Categorie: , Views: 4.188


Inleiding


Afgelopen oktober was ik 3 weken in China. Daarbij heb ik een aantal steden bezocht zoals Beijing, Shenzhen en Hong Kong. In aantal blogs wil ik jullie graag meenemen en vertellen over mijn ervaringen daar. Zo ben ik in Beijing op zoek naar een nieuwe smartphone. In Shenzhen ga ik op bezoek bij een aantal Chinese webshops en smartphonefabrikanten. Mijn verblijf in Hong Kong werd slechts 1 dag door de tyfoon Haima. Tijdens mij reis hield ik contact met medetweaker Kenzi, die al langer in China woont en werkt.

In deel 1 van mijn blog was ik in Beijing op zoek naar een nieuwe smartphone. Deel 2 gaat over mijn verblijf in Shenzhen waar ik o.a. op bezoek ga bij de webshop van Gearbest, de lokale Xiaomi store en naar de Shenzhen Maker Faire.


Tweaker Kenzi


Tijdens mijn verblijf in China was ik vaak via de chat (WeChat) in contact met mede Tweaker Kenzi. Kenzi woont en werkt al enkele jaren in China en was ook werkzaam bij de webshop Tinydeal. De gesprekken gingen niet alleen over praktische tips, smog niveau's en aankomende tyfoons maar ook leuke conversaties over technologie, eten, films en over van alles en nog wat.

Overigens had ik op mijn eerste dag in Shenzhen een diner met voormalige medewerksters van Tinydeal die Kenzi ook kennen. Als cadeau voor hun had ik natuurlijk Goudse stroopwafels bij me.


Tinydeal


De afspraak met Tinydeal was al een paar keer verplaatst waardoor het lastig was om nog andere shops te bezoeken. Wat het ook lastig maakte was dat iedereen een afspraak in de middag na de lunch wou maken.

Vroeger had Tinydeal een kantoor in Huaqiangbei maar nu moest ik met de metro naar het noorden van Shenzhen. Nadat ik was aangekomen op de metrohalte Longsheng moest ik nog eerst een paar minuten met een Did taxi voordat ik eindelijk op de plaats van bestemming was. Aangekomen waren er geen grote, luxe kantoorpanden die ik eerder in Futian, Hi-Tech Park of Nanshan gezien had en leek Tinydeal op een soort fabrieksterrein te zitten.

https://tweakers.net/ext/f/Fb7HUeMY5ym7DRESlN5iVx99/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Bij binnenkomst was het iets van 13:45 en het hele kantoor was donker, ook kreeg ik het verzoek om stil te zijn voordat ik naar een vergaderkamer werd gebracht. Mij werd uitgelegd dat het personeel dan nog geniet van hun middagdutje. Om 14.00 ging het licht weer aan en iedereen ging weer aan het werk. Toen ik later Kenzi hierover sprak vertelde hij mij dat hij nooit aan het idee van een middagdutje kon wennen. Bij Tinydeal zijn er 2 verdiepingen en zat ik bij marketing en financiële administratie. Boven zaten de Klantenservice en IT afdeling en. Daarnaast heeft Tinydeal in het pand een eigen magazijn.

Ik kreeg een rondleiding over de marketingafdeling waar ik werd voorgesteld aan het hoofd van de afdeling. Daarna gingen we door naar het magazijn die met een biometrische scanner is beveiligd. Later zei Kenzi dat hij nooit toegang had tot het magazijn had en ik kan begrijpen waarom. Het is net een hobbykamer vol met leuk dingen zoals smartphones, tablets, drones en gadgets. Allerlei Chinese merken zijn er te vinden zoals Xiaomi, Doogee, HomTom, Teclast, etc. Tinydeal heeft ook een aantal "huismerken" maar daar later meer over. Naast bestellingen van de eigen website worden in een andere ruimte de bestellingen van Amazon verwerkt.

https://tweakers.net/ext/f/vwDl9HJx9tsGKiZJX3Nf6VqW/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/8mAWgwlVrioYyD1rVhu1m2tR/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/OrdRwqKTO5HpU6knIAB20ilF/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/9wmKQylX2emLcvOlc12E3wx6/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Bij terugkomst kreeg ik een selectie van producten te zien die ik ook mocht uitproberen. Hieronder heb ik korte beschrijving van de producten die ik mocht uitproberen.

Huami Amazfit GPS Smartwatch
Huami heeft samen met Xiaomi al een aantal Amazfit fitnessbanden uitgebracht. Sinds kort hebben ze ook een Amazfit GPS Smartwatch voor rond de 105 Euro in China uitgebracht. Deze smartwatch heeft een opvallend ontwerp met zwarte glazende kast, ronde display en een rode horlogeband. Ook beschikt deze smartwatch over GPS en een hartsensor. Vooralsnog is de software op de smartwatch en in de app alleen in het Chinees.

https://tweakers.net/ext/f/sfKwewiXwj1egTQhgHr4nMvQ/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/rpwPpmz9Ln3GDu9n66NYNTt0/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/9mev5SnrGyB4INAtxYlTY8Ag/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/q3kjdnYux8nlKe6cgNbtmtX1/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/cdoMPNyWBCXLflO5JOuipCqx/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/wWH3VSZSXmvm43Tzdl8pxQ3A/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/17YOp3qtImBUww21iNS2CTP5/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/ETDRy6yi5aWKbXoRysxTfMwa/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/iaCHxnmFePqscABST5a51yk1/full.png https://tweakers.net/ext/f/9i2WWtiDJOMTADiZwKSmMHyl/full.png https://tweakers.net/ext/f/JO8zxi0WGm8CJHJIJ4u2QxnV/full.png
klik op foto voor grotere weergave

Xiaomi Mi5S & Redmi Note 4
Bij Tinydeal staat ik bekend als Xiaomi fan dus wou men mij ook de Xiaomi Mi5S en Redmi Note 4 laten zien. De Mi5S heeft o.a. een Snapdragon 821 SOC, vingerafdrukscanner, NFC en Quickcharge 3.0. De Redmi Note 4 heeft o.a. een Mediatek Helio X20 SOC, metalen behuizing en vingerafdrukscanner. Echter was ik nog lekker bezig met de Amazfit smartwatch dus veel heb ik niet veel met deze smartphones gedaan.

https://tweakers.net/ext/f/28N6eb74yfpq9Lc2pbHho3fo/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/Eh9mbXFkXYY1HJZkqYpzN4c0/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/98ZGmYBJ2DlPmbSb20GS0oxC/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/X9XTiwSxdCp6tMO5CEArOL44/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Xiaomi Mi VR smartphone bril
Dit is alleen een houder voor een smartphone en dus geen echte VR bril zoals de Oculus Rift. In deze houder passen smartphones met een beeldscherm van tussen de 4,7" en 5,7". Hoewel mijn Xiaomi Mi Max met 6,4" er nog net in past. Deze houder is met soort van stof overtrokken wat prettiger aanvoelt dan karton of kunststof. De smartphone blijft door de flap met rits goed op zijn plek en zit de VR bril verder goed op het hoofd. De Xiaomi VR app heeft redelijke verscheidenheid aan 3D filmpjes maar de beeldkwaliteit van de filmpjes is nogal wisselend.

https://tweakers.net/ext/f/mSTRxiwPHqGujhiqALCVE4sW/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/mVHNm2ONr605pOf0H5wVOvhL/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/Zn0gkBJFWgDvmNHurrtaOX5k/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/gVNIJR5udCetg5LIUDiUKzUj/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Axgio Bluetooth headset
Axgio is het eerste huismerk van Tinydeal waar we het over gaan hebben. Als eerste kreeg ik de Axgio Bluetooth headset te zien. Eerst dacht ik niks bijzonders aan de headset te zien maar toen bleek dat de headset nog in de lader zat. Het oordopje is niet groter dan een dopje van bijvoorbeeld een Xiaomi Piston koptelefoon. De geluidskwaliteit was redeljk maar deze headset zou ik zo kwijtraken.

https://tweakers.net/ext/f/WEiseTeUjCbjmrhkbjgghYsB/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/MnBx7UHKpEGYooJI4sECwb7f/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/Qy5IGOvADsiBXHGG6dSnFNp0/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/FvYRK4Rs7W62C5PQt7HBSSCh/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Axgio Spirit & Zest Bluetooth sport headset
De Axgio Spirit en Zest zijn Bluetooth 4.1 headsets voor sporters. De Spirit is de goedkopere van de 2, deze gaat nog over het oor en heeft een IP4X certificering. De Zest dopjes gaan direct in het oor en heeft een IP6x certificering. Daarnaast zijn de oordopjes hiervan magnetisch waardoor ze makkelijker bij elkaar blijven. Beiden headsets komen in een opbergtasje. Voor beiden geldt dat de geluidskwaliteit goed genoeg is voor tijdens het sporten.

https://tweakers.net/ext/f/gFiq1SLnkvMIgeOokmIYcHWh/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/JaFuxll2F6e0H3z67yRLYtdR/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/y7COET3x63XQ2GsyA6od2rIv/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/9RIfBuNQwsduNvgafMoV1lSq/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/zwxhXXFQqKdhuca7rUuaa4yQ/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/X4P3xMjykndUAAWf5UI6fLJW/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Een ander eigen merk van Tinydeal is Zendrone. Zoals de naam al zegt is dit hun eigen drone merk. Helaas kon ik hier van alleen de doos in het magazijn bewonderen.

https://tweakers.net/ext/f/Gbiv2EfKe8hy7BFgqIQJ0Tzt/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave


HomTom


Chinashoppers die goed opgelet hebben weten dat het merk HomTom in 1 adem genoemd werd met Doogee. HomTom is ook ooit als afdeling binnen Doogee begonnen maar werd al gauw een eigen merk. Vandaar ook de gelijkenis qua kleuren met het Doogee logo. Voor zover ik had begrepen heeft de CEO van HomTom wel plannen het logo aan te passen.

HomTom is eerst begonnen met het leveren van smartphones met een grote accu en later ook met budgetmodellen onder de $100. Destijds heb ik nog hun eerste smartphone de HT6 mogen reviewen.

https://tweakers.net/ext/f/2kN5xEkJBg2LRNoDQiflqxNz/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

HomTom zit zoals zo vele techbedrijven in het Hi-Tech Park. HomTom zou van 18 t/m 21 oktober een speciaal evenement in Hong Kong hebben maar er werd speciaal tijd voor mij vrij gemaakt om een aantal modellen te tonen en uit te proberen. Ontvangen werd ik aan een theetafel en werden mij de HT10, HT16, HT17 en HT20 getoond.

De HT10 heeft dan wel het laagste nummer maar met een prijskaartje van rond de 225 Euro is het geen goedkope smartphone. De hoogtepunten van de HT10 zijn een iris scanner en wereldwijde 4G ondersteuning. Verder heeft deze smartphone een Mediatek Helio X20 SOC, een 5,5" FHD display van Sharp en een 21 MP camera van Sony.

De HT16 is met een prijs van rond de 55 Euro gericht op de budgetmarkt. Met specificaties zoals een 1,3 GHz Mediatek SOC, 1 GB RAM, 8 GB opslag, 8 MP camera en Android 6.0 blinkt dit toetstel nergens in uit maar gaat het puur om de prijs.

De HT17 komt in een gewone en Pro versie. De gewone versie zit rond de 75 Euro en de Pro versie rond de 85 Euro. Deze smartphone is de eerste smartphone ter wereld met de nieuwe Mediatek MT6737 SOC. De MT6737 zou tot 20% sneller en tot 25% zuiniger zijn dan zijn voorganger de MT6735. Verder heeft het toestel een vingerafdrukscanner en een 13MP camera van Sony.

https://tweakers.net/ext/f/bbWQgVcqi1BhZTzsGkzTdKVb/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/sI7F08084He5W3cGI84rtY2r/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Het spektakelstuk was natuurlijk de HT20. Een uit de kluiten gewassen IP68 (stof, stoot en waterdicht) smartphone met een prijskaartje van rond de 120 Euro in de kleuren zwart, wit en legergroen. Deze smartphone heeft een 4,7" display voorzien van Gorilla Glass hoewel niet duidelijk is om welke versie van Gorilla Glas het gaat. Daarnaast beschikt deze smartphone ook over de nieuwe Mediatek MT6737 SOC, 2 GB RAM, 16 GB opslag en vingerafdrukscanner. De achterkant is afneembaar maar moet je steeds 10 schroefjes verwijderen en aanbrengen.

https://tweakers.net/ext/f/LMenrL13oWEY98wLAGZblZBE/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/DBckv2FywCuJdSKHRHmJtuoJ/full.jpg
klik op foto voor grotere weergaveHet volgende deel gaat over mijn bezoek bij Doogee.

Volgende: China blog deel 4 - Openbaar vervoer, Doogee en Hongkong 11-'16 China blog deel 4 - Openbaar vervoer, Doogee en Hongkong
Volgende: China blog deel 2 - Shenzhen: The Silicon Valley of hardware 11-'16 China blog deel 2 - Shenzhen: The Silicon Valley of hardware

Reacties


Door Tweakers user dodge_911, donderdag 17 november 2016 22:39

Weer fijn om te lezen...
Die superkleine Axgio earphone vind ik wel wat, maar 36$ vind ik wat duur.
Wederom een puike post !

Door Tweakers user Chocoball, donderdag 17 november 2016 22:58

dodge_911 schreef op donderdag 17 november 2016 @ 22:39:
Weer fijn om te lezen...
Die superkleine Axgio earphone vind ik wel wat, maar 36$ vind ik wat duur.
Wederom een puike post !
Hij is nog in de voorverkoop, denk wel dat de prijs zal zakken daarna.

Door Tweakers user xleeuwx, donderdag 17 november 2016 23:18

wel vet dat je een rondleiding krijgt op het kantoor.

Door Tweakers user Chocoball, donderdag 17 november 2016 23:21

xleeuwx schreef op donderdag 17 november 2016 @ 23:18:
wel vet dat je een rondleiding krijgt op het kantoor.
Zekers en als bedankje krijgen ze stroopwafels van me.

[Reactie gewijzigd op donderdag 17 november 2016 23:21]


Door Tweakers user ImNotnoa, vrijdag 18 november 2016 08:34

Als ik op je eerste foto van het tinydeal kantoor klik (die met het logo) krijg ik als full een afbeelding van een WCD :+ ook mooi maar vast niet de bedoeling

[Reactie gewijzigd op vrijdag 18 november 2016 08:38]


Door Tweakers user Chocoball, vrijdag 18 november 2016 08:39

Imnoa schreef op vrijdag 18 november 2016 @ 08:34:
Als ik op je eerste foto van het tinydeal kantoor klik (die met het logo) krijg ik als full een afbeelding van een WCD :+ ook mooi maar vast niet de bedoeling
Oeps, gelijkt hersteld, bedankt!

Door Tweakers user Kenzi, vrijdag 18 november 2016 10:12

dodge_911 schreef op donderdag 17 november 2016 @ 22:39:
Weer fijn om te lezen...
Die superkleine Axgio earphone vind ik wel wat, maar 36$ vind ik wat duur.
Wederom een puike post !
Hij's best leuk, en als het goed is binnenkort stukje goedkoper ;)

Door Tweakers user Skyrunner, donderdag 24 november 2016 03:38

Zekers en als bedankje krijgen ze stroopwafels van me.
Stroopwafels, kaas en drop (voor sommigen) zijn hier (China) bijna een valuta :D

Reageren is niet meer mogelijk