China blog deel 4 - Openbaar vervoer, Doogee en Hongkong

Door Chocoball op donderdag 24 november 2016 13:54 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 3.639


Inleiding


Afgelopen oktober was ik 3 weken in China. Daarbij heb ik een aantal steden bezocht zoals Beijing, Shenzhen en Hong Kong. In aantal blogs wil ik jullie graag meenemen en vertellen over mijn ervaringen daar. Zo ben ik in Beijing op zoek naar een nieuwe smartphone. In Shenzhen ga ik op bezoek bij een aantal Chinese webshops en smartphonefabrikanten. Mijn verblijf in Hong Kong werd slechts 1 dag door de tyfoon Haima. Tijdens mij reis hield ik contact met medetweaker Kenzi, die al langer in China woont en werkt.

In deel 1 van mijn blog was ik in Beijing op zoek naar een nieuwe smartphone. Deel 2 gaat over mijn verblijf in Shenzhen waar ik o.a. op bezoek ga bij de webshop van Gearbest, de lokale Xiaomi store en naar de Shenzhen Maker Faire. In deel 3 ga ik bezoek bij Tinydeal en HomTom.


Openbaar vervoer


Of het nu Huaqiangbei, Luohu of Seaworld is, bij al deze plekken in Shenzhen komt de metro. De metroprijzen beginnen vanaf 1 RMB (ongeveer 13 Eurocent) en brengen je bijna overal in Shenzhen. Soms kan het wel wat te druk zijn in de metrostellen en dan wil het wel eens helpen de volgende metro te nemen die veelal 5 minuten later komt.

Vaak vind je bij metrohaltes ook bushaltes. Kaartjes voor de bus koop je bij de chauffeur en met de naam van de halte in het Chinees en door "dooshao"(duōshǎo - hoeveel) zal hij mt handgebaren aangeven hoeveel de rit zal kosten. Voor zowel de bus als metro is het mogelijk om OV kaarten te kopen. Dat scheelt omdat je bij metrostations veelal alleen met 1 RMB munten (in China zijn er ook 1 RMB biljetten) of 5 RMB biljetten bij de automaat kunt betalen. Wel is er een loket waar je kunt wisselen maar daar staat soms een flinke wachtrij. Overigens geldt op elk metrostation een security check. Deze is niet zo uitgebreid als op de luchthaven maar elke tas moet door een scanner.

Op de Didi taxi van en naar de luchthaven na heb ik in Shenzhen eigenlijk geen gebruik gemaakt van taxi's daarnaast vind het soms leuk om te voet te gaan. Op sommige dagen liep ik wel 10 KM door Shenzhen. Als je met de (Didi) taxi naar de Bao'an luchthaven gaat moet je rekening houden met tolpoorten die bovenop de ritprijs komen. Meer informatie over vervoer in Shenzhen kun je hier vinden.


Doogee


Bij aankomst in Hi-Tech Park viel me meteen het enorme gebouw van ZTE op en als 2e die van Lenovo. In het gebouw van Lenovo zit het research & development center van Lenovo. Wat ik toen nog niet wist is dat in het hetzelfde gebouw de smartphonefabrikant Doogee zit.

https://tweakers.net/ext/f/9eZoERjKhkTVmyDwgy6vJP5I/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/nPt22SPjeFPkTvmsxZY33GYN/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/D92lefHvOZw6LdGT9dGUNR3N/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/E7yx9evt6Z2nEbKfigBkqx66/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Opgevangen werd ik door de verantwoordeljke voor marketing van Doogee in Europa m.u.v. Spanje en Rusland. Het kantoor van Doogee begint met een lange gang waar al hun smartphones tentoongesteld staan. In een grote vergaderzaal stond een camera klaar en ik wist niet dat het hele gesprek zou worden opgenomen, gelukkig had ik me voorbereid en een aantal vragen paraat.

https://tweakers.net/ext/f/6IBj9YeTbl1ruvutcl5hHeIb/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/Pkn04XqqSztlu1NAkNxJjbID/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/4E0P42csS4oBpsM1T2Ok7G6m/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/SdnNVyt3akd4Auz07wfM3dKX/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

De eerste vraag was hoe spreek ik nu Doogee goed uit? Immers in Nederland spreken we Huawei we ook verkeerd, het is namelijk geen huaa-waai maar gwa-weeh. Het antwoord is vrij simpel, Doo spreek je uit als het Engelse woord do en Gee als een g in het Engels dus "du-gee". Als 2e vraag had ik hoeveel mensen er bij Doogee werken. Dat zijn er bijna 200 wereldwijd met kantoren in Shenzhen, Maleisië, Algerije, Tsjechië en Rusland.

Benieuwd was ik wat er binnenkort te verwachten was van Doogee. Als eerste werd de F7 Fro getoond en deze heeft de volgende verbeteringen t.o.v. de F7: 5,7" display i.p.v. 5,5", 4 GB RAM i.p.v. 3 GB RAM en voor Doogee de belangrijkste wijziging een Samsung 21 MP en 8 MP camera i.p.v. 13 MP en 5 MP.

Het 2e product waar Doogee erg trots op is, is de Y6. De Y6 heeft o.a. een metalen behuizing, 5,5" Sharp display, ondersteuning voor 4G+ en vingeradrukscanner. Doogee legde vooral nadruk dat hun als eerste gelukt was om de Y6 net als de IPhone 7 in de high gloss kleur Jet Black te kunnen leveren. Zelf heb ik resultaat niet kunnen bewonderen daar ik een gouden exemplaar te zien kreeg.

https://tweakers.net/ext/f/ynYAaAMEB2Mgtk4EzmqBxG0f/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/JLythzZUClinKGJ6kZqBmgXL/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Daarnaast is men erg gesteld op de 8 MP selfiecamera met flits en een beauty app om achteraf foto's te kunnen bewerken. Zelf was ik meer onder de indruk van smartPA. Dit systeem verbeterd het geluid van de speaker, iets wat bij Chinese smartphones vaak tegenvalt. De Y6 heeft 2 luidsprekeruitgangen aan de onderkant maar vaak is er maar 1 speaker aanwezig. Een handig testje om hier achter te komen is door 1 uitgang af te dekken om te horen of de muziek zachter wordt. Wat ik ook probeerde het volume bleef hetzelfde en klonk beter dan dat ik normaal gewend ben van Doogee smartphones. De Y6 is oktober uitgekomen zou een prijskaartje krijgen van tussen de $110 en $120.

https://tweakers.net/ext/f/t9hy5KMSVc3NSjjoZTe2ZTza/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Een ander model wat getoond werd is de T5S, de Sport versie van hun T5 smartphone. De T5S is net als de T5 een IP 67 smartphone die tegen een stootje kunnen. Het grote voordeel is dat de T5S bijna de helft kost van de T5. De T5S heeft geen lederen achterkant zoals de T5. Ook wordt er wat ingeleverd op hardwareniveau zoals de SOC, geheugen en camera.

https://tweakers.net/ext/f/sfY6Wp3yP0LLghNU61Nlli1N/full.jpg
klik op foto voor grotere weergave

Aangezien de markt voor smartphonesaanbieders redelijk druk is vroeg ik of Doogee ook aan andere producten werkt? Doogee heeft een Smartlife department opgericht waar nu 7 mensen werken. Daarnaast komt er een opvolger voor hun kleine Smart Cube P1 projector, de P2 en er komt een VR smartphone de X7 Pro met VR headset.

Ook vroeg ik of Doogee ook plannen heeft voor een webshop zoals Xiaomi en Oneplus. Die is er nog niet maar Doogee wil eerst werken aan een beter gebruikersplatform. Op de vervolgvraag of gebruikers dan beter terecht kunnen met hun vragen en problemen dan alleen via de e-mail of Facebook krijg ik als antwoord dat men dit zeker zal meenemen als aandachtspunt.

Na het interview heb ik nog een korte rondleiding over het kantoor gehad. Naast de lange gang is er nog een grote vierkante kantoortuin waar iedereen zit. Ook heb ik nog de CEO van Doogee ontmoet.


Hong Kong


Oorspronkelijk zou ik 4 dagen naar Hong Kong gaan. Ik was helemaal voorbereid op het eten van wonton soep en cha siu. Op aanraden van Kenzi moest ik de beste lava toast in Hong Kong proberen en electronica winkels bezoeken zoals Broadway en Fortress.

Echter in oktober kan het behoorlijk spoken in het zuiden van China en dan bedoel met tyfoons en tropische stormen. Eerst was er Sarika maar die ging uiteindelijk voorbij Hong Kong richting het eiland Hainan. Bij tyfoon Haima had ik minder geluk, precies een dag voor mijn vertrek op 20 oktober liep Hong Kong onder. Misschien herinner je je de foto van de man bij een ondergelopen Star Bucks in Hong Kong nog.

Had ik nog in Shenzhen gezeten dan was ik de volgende dag gewoon de grens overgestoken echter zat ik weer wat hoger in China en moest dus met het vliegtuig naar Hong Kong. Schijnbaar waren er zoveel omboekingen dat ik pas de 23e een vlucht had en zou ik maar 1 dag Hong Kong kunnen zien. Ik moest wel naar Hong Kong omdat dee volgende mijn vlucht van Hong Kong naar Amsterdam ging.

24 uur Hong Kong bezoeken was voor mij te kort. Wel heb ik de nachtmarkt bij Yau Ma Tei kunnen bezoeken met veel namaakproducten en slechte USB gadgets en kabels. Ook heb ik wonton soep, cha siu en Hong Kong iced milk tea kunnen genieten. Maar daarover meer in mijn volgende en laatste blog over China.


Volgende: De Cobo 2 vingerafdrukscanner is niet meer... 20-10 De Cobo 2 vingerafdrukscanner is niet meer...
Volgende: China blog deel 3 - Tinydeal en Homtom 11-'16 China blog deel 3 - Tinydeal en Homtom

Reacties


Door Tweakers user Kenzi, vrijdag 25 november 2016 02:46

Kan het linkje ff niet vinden maar de taxi's in Shenzhen zijn de grootste afzetters die er zijn.
Vanaf het vliegveld willen ze vaak de meter niet gebruiken.
Ook zijn er usb gadgets die ze verbinden met de meter en die doen de meter sneller lopen dan de bedoeling is (illegaal maar er wordt zeer weinig op gecontroleerd).
Als je Didi gebruikt hoort de tol in de prijs inbegrepen te zitten maar toeristen vragen ze vaak extra te betalen :+

Door Tweakers user Chocoball, vrijdag 25 november 2016 08:21

Kenzi schreef op vrijdag 25 november 2016 @ 02:46:
Kan het linkje ff niet vinden maar de taxi's in Shenzhen zijn de grootste afzetters die er zijn.
Vanaf het vliegveld willen ze vaak de meter niet gebruiken.
De taxi in Hong Kong weet ook van prijzen. Achterin was een heel prijslijstje met naast de prijs per gereden Kilometer, de toeslag voor tolpoorten en moet je zelfs betalen per koffer in de kofferbak. Voor het achterin niet om hebben van de gordel kan een boete opleveren. Het ritje van de luchthaven naar het hotel op Hong Kong island was 390 HKD wat bijna 47,50 Euro is. In Hong Kong is er overigens geen Didi maar wel Uber.

Door Tweakers user john_ven24, vrijdag 25 november 2016 09:20

Chocoball schreef op vrijdag 25 november 2016 @ 08:21:
[...]

De taxi in Hong Kong weet ook van prijzen. Achterin was een heel prijslijstje met naast de prijs per gereden Kilometer, de toeslag voor tolpoorten en moet je zelfs betalen per koffer in de kofferbak. Voor het achterin niet om hebben van de gordel kan een boete opleveren. Het ritje van de luchthaven naar het hotel op Hong Kong island was 390 HKD wat bijna 47,50 Euro is. In Hong Kong is er overigens geen Didi maar wel Uber.
Je kan ik HK ook de luchthaven eenvoudig bereiken en verlaten via de bus. Download de HK eTransport app op je telefoon, soort van 9292 app, dan kost dat zelfde ritje ongever 3 tot 4 euro.

Door Tweakers user Chief, vrijdag 25 november 2016 09:29

Net wat je refererntie kader is. Doe dezelfde taxirit in Nederland en kijk dan naar de prijs ;). Goedkoper is idd de bus en tussenalternatief is de metro naar HK Station te nemen. Vanaf daar kan je de taxi danwel naar Central MRT lopen.
Is de taxi via Western Tunnel of Cross-Harbour tunnel gegaan? Voor die eerste is HK$40-50 meer tol.

In China vind ik taxi nemen verschrikkelijk en probeer het daar waar mogelijk te vermijden. Slecht Engels en weigeren vaak meter aan te zetten. Dan huur ik nog liever een prive auto. Ben ik meer kwijt maar geen gezeik.

Door Tweakers user Kenzi, vrijdag 25 november 2016 12:10

Chief-XL schreef op vrijdag 25 november 2016 @ 09:29:
Net wat je refererntie kader is. Doe dezelfde taxirit in Nederland en kijk dan naar de prijs ;). Goedkoper is idd de bus en tussenalternatief is de metro naar HK Station te nemen. Vanaf daar kan je de taxi danwel naar Central MRT lopen.
Is de taxi via Western Tunnel of Cross-Harbour tunnel gegaan? Voor die eerste is HK$40-50 meer tol.

In China vind ik taxi nemen verschrikkelijk en probeer het daar waar mogelijk te vermijden. Slecht Engels en weigeren vaak meter aan te zetten. Dan huur ik nog liever een prive auto. Ben ik meer kwijt maar geen gezeik.
Airport Express naar bijv Tsing Yi en van daar verder met normale MTR is super :) Ook wel beetje prijzig maar sneller en nog steeds goedkoper dan de taxi.

Wil je HK eens een keertje van een andere kant zien, (en je lunch / ontbijt nog een keertje bekijken) neem dan een mini bus }>

Door Tweakers user Skyrunner, zaterdag 26 november 2016 00:27

Jullie klagen over taxi's in SZ en HK, moet je het eens in een tier 2 stad proberen in China, zoals Xiamen (mijn bijna ex-woonplaats). Even de feiten op een rijtje:

- dienstwissel rond 17.00 - 19.00, jawel spitsuur. Men pikt je alleen op als jouw bestemming op hun rit naar huis ligt (en vaak niet als een buitenlands gezicht wordt gespot).

- "regentoeslag" en dan met name bij de zwarte taxi's: men vraagt schaamteloos RMB 50 voor een ritje van 10 min.

- Luiheid. Als men geen zin heeft pikken ze je gewoon niet op. Gaat vaak gepaard met bordje omhoog staan van "hey ik ben wel maar ook niet beschikbaar".

Het niet aanzetten van de meter kom ik gek genoeg vaker tegen in SZ nu, dan eerder in XM.

Laatste tijd pakken mijn vrouw en ik dan ook steeds vaker een "gereserveerde" taxi via Didi, half uurtje van tevoren en dan betaal je ca. RMB 20 voor een rit van een half uur.

Kortom, het is net wat Chief-XL zegt, het ligt aan je referentiekader, zeker kwa kosten.

P.S. Ik ben voornemens binnenkort ook een blog te starten dat zich dan wel meer zal richten op het alledaagse leven in China met een vleugje tech/nerd/geekerij hier en daar.

Door Tweakers user Kenzi, zaterdag 26 november 2016 03:31

Lauwrence schreef op zaterdag 26 november 2016 @ 00:27:
Jullie klagen over taxi's in SZ en HK, moet je het eens in een tier 2 stad proberen in China, zoals Xiamen (mijn bijna ex-woonplaats). Even de feiten op een rijtje:
In Shenzhen proberen ze je altijd af te zetten. Die stad is vooral expats en migranten, perfect doelwit voor dat soort praktijken omdat die toch vaak minder geneigd zijn te klagen.

Ben benieuwd naar je blog over het dagelijks leven in Shenzhen

[Reactie gewijzigd op zaterdag 26 november 2016 16:32]


Door Tweakers user Chocoball, zaterdag 26 november 2016 18:18

In mijn geval was het geen klagen. Kenzi had me al gewaarschuwd dat taxi's in Hong Kong prijzig kunnen zijn. Ik gaf alleen aan wat de prijs van een enkele rit was van de luchthaven naar mijn hotel op Hong Kong island.

Door Tweakers user Skyrunner, zondag 27 november 2016 00:48

Het gebeurt zelden dat ik een taxi pak zonder mijn vrouw, momenteel althans, misschien is dat mijn geluk geweest. Ook helpt het door te laten schemeren dat je Chinees spreekt en begrijpt is mijn ervaring.

Na nu een paar dagen SZ zou ik al graag wat meer yuan neertellen om dat verdomde getoeter eens de mond te snoeren (dag én nacht, het stopt gewoon nooit).

Door Tweakers user Napsju, zondag 27 november 2016 01:53

De afgelopen jaren ben ik vrij veel in China geweest en ik heb alleen in Xiamen een taxi genomen omdat er geen ander vervoer van en naar het vliegveld is. Die was overigens 30 RMB voor twee personen en twee koffers. Verder is het openbaar vervoer netwerk prima in orde in en tussen de grotere steden. Ik kan me in Peking, Guangzhou, HK en Macau waar ik geweest ben geen enkele reden bedenken waarom ik in een taxi zou moeten stappen.

Door Tweakers user Kenzi, zondag 27 november 2016 03:33

Lauwrence schreef op zondag 27 november 2016 @ 00:48:
Het gebeurt zelden dat ik een taxi pak zonder mijn vrouw, momenteel althans, misschien is dat mijn geluk geweest. Ook helpt het door te laten schemeren dat je Chinees spreekt en begrijpt is mijn ervaring.

Na nu een paar dagen SZ zou ik al graag wat meer yuan neertellen om dat verdomde getoeter eens de mond te snoeren (dag én nacht, het stopt gewoon nooit).
Je raakt gewend aan dat getoeter, na een paar jaar 8-)

Misschien dat je het al wist en weet niet hoe het in Xiamen is maar in Shenzhen is een seatbelt verplicht in de taxi, ook achterin (zelfde als ik HK). Boete is behoorlijk als je gepakt wordt.

(en zorg dat je bij het lokale PSB geregistreerd staat, ze houden regelmatig razzia's in SZ)

[Reactie gewijzigd op zondag 27 november 2016 03:34]


Door Tweakers user Skyrunner, maandag 28 november 2016 04:59

Kenzi schreef op zondag 27 november 2016 @ 03:33:
[...]


Je raakt gewend aan dat getoeter, na een paar jaar 8-)

Misschien dat je het al wist en weet niet hoe het in Xiamen is maar in Shenzhen is een seatbelt verplicht in de taxi, ook achterin (zelfde als ik HK). Boete is behoorlijk als je gepakt wordt.

(en zorg dat je bij het lokale PSB geregistreerd staat, ze houden regelmatig razzia's in SZ)
Dank je voor de tips, registratie is al gedaan, we zijn nu bezig met mijn RP en omdat mijn vrouw haar hukou in SZ heeft moet dat daar ook gebeuren ; afgelopen weekend het huurcontract getekend voor het appartement in Luo Hu en 7 december verhuizen.

Geen idee eigenlijk of riemen verplicht zijn in XM achterin, maar gezien de rijstijl van de meeste chauffeurs deed ik die eigenlijk toch al om.

Ons appartement zit dichtbij een metrostation dus taxi's zal ik daar alleen pakken wanneer op reis met grote koffers. In XM is de metro nog volop in aanbouw, daar had je weinig andere mogelijkheden buiten overvolle bussen of je leven wagen op een (elektrische) scooter...

Door Tweakers user Kenzi, maandag 28 november 2016 16:05

Er is trouwens een leuke / goede wechat groep voor nederlanders in shenzhen. zijn er nog best veel, al kom je ze niet vaak tegen.

Door Tweakers user Skyrunner, donderdag 1 december 2016 03:55

Kenzi schreef op maandag 28 november 2016 @ 16:05:
[...]


Er is trouwens een leuke / goede wechat groep voor nederlanders in shenzhen. zijn er nog best veel, al kom je ze niet vaak tegen.
Dank je, ik was al even aan het zoeken geslagen, maar weinig succes. Heb je toevallig een naam/link?

Dank je! Mijn WeChat ID: Law_Robinson

Reageren is niet meer mogelijk